Antikraak wonen is een voordelige en avontuurlijke manier van wonen. Je woont ergens tijdelijk ter bescherming van het vastgoed.
Niet alleen om kraken te voorkomen maar vooral ook ter preventie van diefstal, schade en andere overlast als gevolg van leegstand.
Het is een heel gevarieerde wijze van wonen en als je niet te kieskeurig bent kan je in veel verschillende soorten panden op prachtige locaties wonen. Het kan bijvoorbeeld gaan om kantoorpanden, waar dan tijdelijk een douchecabine in geplaatst wordt, om leegstaande scholen, voormalige gemeentehuizen, hotels, verzorgingstehuizen of om woningen en appartementen die uiteindelijk gerenoveerd of gesloopt gaan worden.
Als je kiest voor antikraak wonen dan wordt je vooraf meestal goed geïnformeerd over de voor- en nadelen van deze vorm van wonen. Op dit moment zijn 17 leegstandbeheerders, zoals antikraak bedrijven zichzelf noemen, aangesloten bij het keurmerk leegstandbeheer. Bekende landelijke leegstandbeheerders zijn onder meer Adhoc, Alvast, Camelot Beheer, Interveste en Villex.
Ze moeten zich vanwege hun certificatie bij het keurmerk onder andere houden aan maximale maandelijkse prijzen voor jouw “tijdelijk gebruik” van € 183,- per maand als je ook zelf de energiekosten moet betalen voor de woning of € 254,- per maand als de energiekosten door de eigenaar van het pand worden betaald. Andere afspraken zijn een minimale opzegtermijn van 4 weken, een maximale borg van 2 maanden en richtlijnen over zogenaamde pandcontroles waarbij de leegstandbeheerder controleert of de afspraken die zijn gemaakt met bewoners en de eigenaar ook worden nagekomen.
Als je geluk hebt dan woon je jaren aan de gracht in Amsterdam voor een prikkie, in een luxe villa in Hilversum die lang te koop of te huur staat of bijvoorbeeld in een kasteel in Limburg. Het is bij deze vorm van wonen wel belangrijk dat je je flexibel opstelt zodat je snel weer nieuwe woonruimte aangeboden krijgt of een adresje achter de hand hebt waar je tijdelijk even terecht kan als je niet binnen 4 weken iets anders hebt gevonden.
Veel van de leegstandbeheerders in Nederland plaatsen hun beschikbare woonruimte op onze website of zoeken direct naar geschikte kandidaten in onze database van geregistreerde woningzoekenden waarna ze je een woon-alert sturen als er nieuw aanbod in jouw regio beschikbaar is. Je hoeft je dus niet aan te melden bij alle verschillende antikraak organisaties maar je kan je kansen op tijdelijke goedkope woonruimte enorm vergroten door je éénmalig bij ons in te schrijven.
Tijdelijk wonen is voordelig en snel want er zijn geen wachtlijsten. Maar niet iedereen is even geschikt voor tijdelijk wonen daarom hebben wij een gratis test ontwikkeld zodat je een goede indicatie krijgt of jij ook in aanmerking komt voor deze vorm van wonen. De test duurt nog geen 5 minuten. Schrijf je eerst gratis in zodat je de uitslag daarna direct ontvangt.
Schrijf je in Meer info (text-ref:27)