De belangrijkste overeenkomst tussen antikraak wonen en tijdelijke huur is dat het beide tijdelijk is. De grootste verschillen zijn dat je bij tijdelijke huur vooraf beter weet hoelang je ergens kan wonen en wanneer je huurcontract afloopt.
Er bestaan 2 vormen van tijdelijke verhuur. De eerste vorm is tijdelijke verhuur op basis van de leegstandswet. Deze wet is vooral bedacht voor mensen die een huis al lang te koop hebben staan en ondertussen al ergens anders wonen waardoor ze te maken hebben met dubbele lasten.
De eigenaar heeft voor deze vorm van wonen een vergunning van de gemeente nodig die voor maximaal 5 jaar wordt afgegeven. De huurprijs mag de eigenaar zelf bepalen en deze is over het algemeen dus ook een stuk hoger dan de maandelijkse vergoedingen die je voor antikraak wonen moet betalen. De opzegtermijn van de verhuurder is minimaal 3 maanden.
Steeds meer woningbouwverenigingen maken ook gebruik van de mogelijkheid om tijdelijk te verhuren tijdens langdurige uitplaatsingstrajecten die vooraf gaan aan grootschalige renovatie of sloop. Nadat de vaste sociale huurders zijn overgeplaatst naar een nieuwe woning komen de woningen soms nog een aantal jaar beschikbaar voor de tijdelijke verhuur totdat er uiteindelijk gerenoveerd of gesloopt wordt.
De tweede vorm die sinds 2016 bestaat is de verhuur voor korte tijd deze is maximaal 2 jaar voor zelfstandige woonruimte en maximaal 5 jaar voor onzelfstandige woonruimte. De verhuurder kan in deze vorm niet tussentijds het contract beëindigen, de opzegtermijn van de huurder is gelijk aan de betalingstermijn minimaal 1 en maximaal 3 maanden. Deze vorm wordt onder andere regelmatig voor de zogenaamde "campuscontracten" gebruikt.
Via ons hoef je niet eerst jaren op een wachtlijst te staan om voor huur in aanmerking te komen. Woningbouwverenigingen en andere grote verhuurders in heel Nederland zoeken direct in onze bewoners database naar geschikte kandidaten voor tijdelijke huur. Schrijf je nu bij ons in als kandidaat voor tijdelijk wonen om ook voor tijdelijke huur in aanmerking te komen. Indien je jaarlijks meer verdient dan € 38.035,- dan kom je niet in aanmerking voor tijdelijke huur. Je kunt wel op antikraak wonen reageren.
Tijdelijk wonen is voordelig en snel want er zijn geen wachtlijsten. Maar niet iedereen is even geschikt voor tijdelijk wonen daarom hebben wij een gratis test ontwikkeld zodat je een goede indicatie krijgt of jij ook in aanmerking komt voor deze vorm van wonen. De test duurt nog geen 5 minuten. Schrijf je eerst gratis in zodat je de uitslag daarna direct ontvangt.
Schrijf je in Meer info (text-ref:30)